[Skip Header and Navigation] [Jump to Main Content]
המכון לחקר הטיפוח בחינוך

המכון לחקר הטיפוח בחינוך

Primary links

  • על המכון
    • סגל
    • צור קשר
    • ניוזלטר
  • מחקרים
  • תכניות חינוכיות
  • פרסומים
  • אירועים
  • חיפוש
  • English
בית » תוכניות חינוכיות » נקרא יח"ד בערבית: תכנית חונכות-קריאה בסביבה ממוחשבת

נקרא יח"ד בערבית: תכנית חונכות-קריאה בסביבה ממוחשבת

  • אולשטיין עלית, פרופ'
  • בית-הספר ותכניות לימודים
  • דיוויס דן, פרופ'
  • מחול בהאא, ד"ר

נקרא יח"ד בערבית: תכנית חונכות-קריאה בסביבה ממוחשבת

נושא: בית-הספר ותכניות לימודים
מנהל אקדמי: אולשטיין עלית, פרופ' ; דיוויס דן, פרופ' ; מחול בהאא, ד"ר
מממן: משרד החינוך וקרן פרטית

פיתוח פדגוגי - סמירה ניירוך; עריכה לשונית - ד"ר נזיה קסיס וד"ר חנא חאג'; ניהול ארגוני - אנה בר; עיצוב - נֹעה לוי.

  "נקרא יחד בערבית" היא תכנית חונכות הפועלת תחת המטריה של תכניות יח"ד ועיקרה חונכות לראשית הקריאה בערבית בסביבה מתוקשבת. התכנית פותחה באוניברסיטה העברית בירושלים על ידי ד"ר בהאא' מחול, פרופ' עלית אולשטיין ופרופ' דן דיוויס.

לאורך השנים מצביעים נתוני המבחנים הארציים והבין-לאומיים באוריינות על כישלונות ונחיתות ברורה בהישגי תלמידים מהמגזר הערבי והבדואי לעומת המגזר היהודי (כגון: המשוב הארצי למערכת החינוך, שפת אם עברית וערבית כיתות ד' וח', יוני 1996). בממצאים של המחקר הבין-לאומי באוריינות הקריאה (PIRLS) מ-2001, שבו השתתפו 35 מדינות, הישגי התלמידים דוברי העברית בישראל הציבו אותם במקום ה-12 בדירוג המדינות, והישגי התלמידים דוברי הערבית בישראל הציבו אותם במקום ה-31. ב-2006 השתתפו במחקר זה 40 מדינות, וניכר בו שיפור בהישגי התלמידים דוברי העברית בישראל, שהציב אותם במקום ה-11 בדירוג המדינות, והדרדרות בהישגי דוברי הערבית, שהציבה אותם במקום ה-40. פרופ' עלית אולשטיין (המכון לחקר הטיפוח בחינוך, האוניברסיטה העברית בירושלים) ופרופ' רות זוזובסקי (בית הספר לחינוך, אוניברסיטת תל-אביב), מנהלות המחקר PIRLS 2006 בישראל, מצאו כי בניתוח ההישגים על פי רמות התלמידים שיעור דוברי הערבית הנמצא מתחת לסף הרמה הנמוכה ביותר גבוה במיוחד (40%) לעומת דוברי העברית (4%). נוסף על כך נמצא פער של (עד) 455 נקודות בהישגים בין תלמידים מרקע חברתי-כלכלי גבוה לתלמידים מרקע חברתי-כלכלי נמוך בקרב דוברי העברית, ובקרב דוברי הערבית נמצא פער של 51 נקודות בין תלמידים מרקע חברתי-כלכלי בינונילתלמידים מרקע חברתי-כלכלי נמוך. ולבסוף, פער ההישגים בין דוברי עברית לדוברי ערבית גדל מ-113 נקודות ציון ב-2001 ל-120 נקודות ציון ב-2006. ממצאים אלה מעידים כי יש קושי ברכישת השפה הערבית הסטנדרטית והספרותית.  
"נקרא יחד בערבית" פותחה כדי לסייע למגזר הערבי והבדואי בשיפור יכולות האוריינות ובהתמודדותו עם הקושי לגשר במעבר מן השפה הערבית המדוברת לשפה הערבית הספרותית הנלמדת בבית הספר (תופעת הדיגלוסיה). לפיכך במסגרת התכנית מטפחים ומחזקים את ההיבטים השונים של הכישורים האורייניים הנדרשים לרכישת הקריאה בקרב התלמידים  המתקשים בכיתה א'.
אנו מאמינים בחונכות כאמצעי העיקרי ליצירת סביבה מעודדת למידה ותומכת בתלמיד. תפיסה זו תואמת את המלצת מחקר PIRLS על התערבות מפצה באמצעות יצירת סביבה תומכת-קריאה בבית הספר עבור תלמידים הבאים מרקע סוציו-אקונומי נמוך.
מטרות התכנית הן:
  1. פיתוח אוצר המילים בערבית ספרותית;
  2. רכישת מיומנויות קריאה בערבית ספרותית;
  3. רכישת מיומנויות כתיבה בערבית ספרותית;
  4. פיתוח מוטיבציה לקריאה בשפה הערבית;
  5. שיפור יכולת הביטוי בעל-פה
התכנית מופעלת באמצעות חונכות בסביבת מחשב, משום שקיימת עדות מחקרית רחבה שהחונכות והקריאה בסביבת מחשב מגבירים את המוטיבציה ללמידה. מוטיבציה זו היא נדבך חשוב ביותר בתהליך רכישת הקריאה ובקידום התלמיד המתקשה.
חומרי הלמידה של התכנית מובנים ומדורגים, וכוללים: מצגות על זיכרון נייד לכל תלמיד; דפי הערכה לכל תלמיד שעל המחנכת והחונכת למלא; וחוברת הדרכה להפעלת התכנית.
בתכנית נעשה שימוש בטקסטים מגוונים מבחינת הנושאים והסוגות תוך מתן דגש מיוחד על: (א) רכישת המיומנויות של הבנת הנשמע; (ב) פיתוח מיומנויות של מודעות פונולוגית; (ג) הקנייה ושיפור יכולות הפענוח; (ד) פיתוח אוצר המלים של הילד בערבית ספרותית; (ה) רכישת מיומנויות הבנת הנקרא; (ו) פיתוח יכולות ההבעה והתחביר.

"נקרא יחד בערבית" מלווה במעקב מקצועי וכוללת גם מיפויים אינדיבידואליים שמועברים לתלמידים המתקשים.

"נקרא יחד בערבית
" הופעלה בעבר בהצלחה בבועיינה נוג'ידאת ובתמרה שבגליל. בשנה"ל 2012-2011 הופעלה התכנית בשגב שלום, השייך למגזר הבדואי, ואוכלוסייתו מונה כ-7,800 תושבים. התכנית הוגדרה "פיילוט יישובי", שכן לראשונה היא הופעלה בכל כיתות א' של ישוב אחד בו זמנית.  השתתפו בה 15 כיתות א', ולפיכך הושפעו ממנה באופן ישיר 150 תלמידים, 15 מחנכות, 7 חונכות. התכנית הופעלה גם בכסיפה, בערערה ובעיסוויה (בשני בתי הספר של הבנים והבנות). בשנה"ל תשע"ז (2017-2016) התרחבה התכנית לכל המגזר הבדואי בדרום, בקרב 9 רשויות: אל-קסום, נווה מדבר, לקייה, שגב שלום, ערערה, חורה, תל שבע, רהט, כסיפה, שבהן 85 בתי ספר, 278 כיתות א', המסתכמים ב-2,780 תלמידים.
לאורך השנים עדכן צוות התכנית את חומרי הלימוד בהתאם לבקשות של נציגי משרד החינוך ובעקבות הצרכים והמסקנות שעלו מההפעלה בתשע"ב.

התכנית ממומנת על ידי תורם פרטי ומשרד החינוך. האחרון אף הקצה 12 ימי הדרכה לתכנית ואנו שמחים כי מעל 400 מורות (20 קבוצות) משתלמות במרכזי פסגה בתכני התכנית.
כל יום של עבודה במסגרת "נקרא יחד בערבית" מצמצם את הפערים בכיתות א' במגזר הערבי. כל יום כזה מצמצם גם את הפערים בתחומי ההשכלה, החברה והכלכלה בין המגזר היהודי לערבי. 
 

"נקרא יח"ד בערבית: תכנית חונכות-קריאה בסביה מתוקשבת" היא אחת מהתכניות של "יח"ד: ילדים חונכים ילדים".

 
לאתר התכניות לחצו כאן.

לסרטון על הפעלת התכנית בעיסוויה לחצו כאן.

 


פרטים נוספים: 02-5882012, 02-5882013, yachad@savion.cc.huji.ac.il
קורביט שרתי אינטרנט                                   כל הזכויות שמורות © 2010 האוניברסיטה העברית בירושלים
04/01/2018
[Jump to Top] [Jump to Main Content]